Koch’en der vendte hjem

Den anerkendte topkok og Masterchef-dommer Jesper Koch er født og opvokset i Sønderjylland. Han kan ikke huske en tid, hvor passionen og interessen for mad ikke var der. For de gode råvarer, håndværket og traditionerne har altid været en del af hans hverdag.

Jespers mormor var en fænomenal kok. I hendes hyggelige køkken tilberedte hun fiskene, som Jesper fangede i Genner Bugt. Af sommerens første friske grøntsager lavede hun og Jesper Snysk, der traditionen tro blev spist med røget flæsk. Den røgede smag gik igen i Jespers livret, Skrædderduels, og også i mange andre sønderjyske egnsretter. For da området efter krigen i 1864 blev tysk, slog tyske slagtere sig ned med deres stærke og stolte traditioner for pølser og røgvarer. Det har smittet af på det lokale køkken. Det var i samme periode, at det berømte sønderjyske kaffebord opstod, og også når det kom til bagværk, var Jespers mormor en sand mester. Nødder og bær fra de gamle overdrev, hvor landsbyernes kvæg engang græssede, blev sammen med havens og plantagernes frugt forvandlet til de lækreste kager og desserter, som de kun kan findes på et ægte sønderjysk kaffebord.

I Sønderjylland er det sådan, at der ikke findes én rigtig opskrift – den rigtige opskrift er den, der går i arv i familien fra generation til generation. Sådan er det også i Jespers familie, og før han var gammel nok til at se op over komfuret, var traditionerne på vej til næste generation.

Rødbeder
Gryder

Syttende er Jesper Kochs vision og drøm om at give tilbage til det område og køkken, der har været med til at forme ham. Efter at have arbejdet på en perlerække af restauranter i ind- og udland, herunder flere to- og trestjernede Michelin-restauranter, og efter at have grundlagt flere restauranter i det århusianske, er den sønderjyske kok vendt hjem. Til Sønderjylland. Til Syttende. Til noget helt nyt, inspireret af gammel viden og håndværk. Til luksuriøse rammer, hvor gastronomi og håndplukkede råvarer fra alle verdenshjørner hæves til nye højder. Til en ny restaurant, hvor tidens trends ikke følges – de sættes.

JESPER OG PETER

Til Syttendes køkken har Jesper Koch håndplukket executive chef Peter Rødsgaard, som han har hentet hjem fra Stockholm. Her var Peter Rødsgaard nemlig i årene op til åbningen af Syttende en del af The Grand Hotels gastronomiske succes, der omfatter flere Michelin-restauranter.

Peter deler både Jespers tårnhøje ambitioner og den komplet manglende evne til at gå på kompromis med kvalitet og smag. Peters helt store passion er grøntsager og det moderne vegetariske køkken – en passion, der i vekselvirkning med Jespers kærlighed til traditionen og det klassiske, former Syttendes køkken. Her mødes tradition og nytænkning, imens råvarerne får lov til at spille den altafgørende hovedrolle.

Peter er konstant på jagt efter de absolut bedste råvarer. Han elsker den direkte dialog med Syttendes mange små producenter. Når sæsonens første afgrøder skal smages, eller en helt ny sæson planlægges, finder man således typisk Peter med gummistøvlerne på rundt omkring på områdets marker og i plantagerne i selskab med de lokale landmænd.